8178 alan yritystä valmiina töihin
Kotisivut, verkkokaupat, logon suunnittelu ja paljon muuta...

Tarjousten vertailu ja valinta


Useasti tarjouspyynnöt houkuttelevat suuren määrän tarjouksia, josta muodostuukin hyvälaatuinen ongelma. Vaihtoehtoja on niin runsaasti, että niistä sen parhaimman valitseminen voi tuntua ylitsepääsemättömältä. Ajattelimme antaa kokemuksesta muutamia vinkkejä, jotka auttavat tässä prosessissa.

Silmäile vastaanottamiasi tarjouksia

Jos mahdollista, älä odota tarjouskilpailun sulkeutumiseen asti vaan silmäile vastaanottamiasi tarjouksia sitä myötä kun niitä saapuu. Kiinnitä tarjouksissa huomiota seuraaviin asioihin:

  • Onko tarjous yksilöity? Jos tarjouspyyntösi kuvailee työtehtävää yksityiskohtaisesti, pitäisi tarjouksen myös vastata tähän pyyntöön yksityiskohtaisesti. Ympäripyöreiltä kuulostavat tarjoukset kertovat jotain tekijästään. Todennäköisesti saat motivoituneemman tekijän kun suosit tarjouksia, jotka ovat sinulle henkilökohtaisesti räätälöity.
  • Vastaako tarjous vaatimuksiasi? Onko tarjouksessa otettu huomioon kaikki työhön liittyvät seikat ja vastaako tarjous tarpeeseesi. Onko tarjouksen tekijä jopa valmis tekemään jotain ylimääräistä vuoksesi, jotta hän voisi erottua joukosta edukseen.
  • Onko tarjous budjettisi mukainen? Hinta ei aina ole tärkein kriteeri, mutta se kertoo paljon tekijästä. Jos hinta ei ole budjettisi mukainen, niin kiinnitä huomiota tarjouksen sisältöön. Tarjoajat useimmiten kertovat miksi sinun kannattaa panostaa enemmän, joten älä suoraan ohita tarjouksia, jotka eivät mahdu budjettiisi.

Arvioi saamasi tarjoukset

Luettuasi tarjous, anna sille saman tien arvosana asteikolla 1-5. Antamasi arvio ei näy kenellekään muulle ja on vain sinun helpotukseksesi. Antamalla ala-arvoiselle tarjoukselle yksi tähti tiedät, että sinun ei tarvitse enää jatkossa tuhlata aikaasi sen lukemiseen. Antamalla tarjoukselle 4 tai 5 tähteä varmistat, että et tule jatkossa vahingossa unohtamaan tätä tarjousta. Keskiverto - 3 tähteä kannattaa antaa niille tarjouksille, jotka olet käynyt läpi mutta joista et vielä ole täysin varma. Tähtiarvionti 1-5

Kommunikoi tarjousten tekijöiden kanssa

Useimmiten tarjousten tekijät kysyvät tarkentavia kysymyksiä. Heille vastaaminen on ihan yhtä tärkeää kuin myös heille kysymysten esittäminen. Kiinnostavien tarjousten tekijöille voit esittää kysymyksiä tarjouksen lisätiedoissa. Jos et ymmärrä jotain tarjouksen sisällössä, niin kysy rohkeasti. He vastaavat mielellään.

Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin

Kuinka nopeasti tarjouksen tekijä vastaa kyselyysi? Viive jolla he vastaavat kysymyksiisi on todennäköisesti myös sama viive jolla he vastaavat sinulle kun olet valinnut heidät tekijäksi projektiisi. Entä pystyvätkö he vastaamaan kysymyksiisi ymmärrettävästi ja oletko tyytyväinen heidän tavoitettavuuteen?

Tarkenna arvioitasi

Kommunikoidessasi tarjousten tekijöiden kanssa, arviosi heistä todennäköisesti tarkentuu, jolloin on järkevää saman tien tarkentaa heidän 1-5 tähtiarviointiaan. Tämä tulee helpottamaan lopullisen valinnan tekoa koska useimmiten tarjousten joukosta nousee kourallinen kiinnostavimpia vaihtoehtoja ja muut suodattuvat pois.

Tee viimeinen valintasi

Jos olet käyttänyt tarjousten arviointia ohjeiden mukaan, sinulla pitäisi lopuksi olla selkeä joukko parhaimmista tarjouksista. Voit halutessasi vielä tässä vaiheessa vilkaista kaikki tarjoukset läpi ja tarkistaa, ettei joku erittäin hyvä vaihtoehto ole päässyt lipsahtamaan silmiesi ohi.

Onneksi olkoon!

Nyt sinulla on enää parhaimmat vaihtoehdot listallasi ja niistä todennäköisesti jokaisen kanssa pääset erinomaiseen lopputulokseen. Mieti vielä kerran mikä sinun kohdallasi on tärkein kriteeri ja tee sen mukaan viimeinen päätöksesi. Kun olet hyväksynyt tarjouksen, ilmoitamme valituksi tulleelle yritykselle valinnastasi ja muille välitämme tiedon, että he eivät tulleet valituksi tällä kertaa. Voit joko itse olla yhteydessä valitsemaasi yritykseen tai odottaa heidän yhteydenottoaan.